Горобина звичайна

Горобина звичайна

Плоди горобини звичайної містять вітаміни (С, Р, В2, Е, К, каротиноїди, фолієву кислоту), амінокислоти, лецитин, жирну олію, пектини, бурштинову кислоту, мікроелементи цинк, йод та залізо. Саме завдяки широкому спектру наявних вітамінів, плоди застосовують у науковій медицині при гіповітамінозах, вводять до складу вітамінних зборів. Корисні вони при цукровому діабеті, особливо ускладненому порушеннями у судинній системі та функцій нирок та печінки. Плоди мають також кровоспинну активність, зокрема при геморої.

Ягоди позитивно впливають на жировий обмін, що веде до зменшення кількості жиру в печінці та холестерину у крові. Це сприяє зниженню тиску, запобігає розвитку атеросклерозу. Особливо рекомендується споживання цих плодів літнім людям. Окрім того, вони позитивно діють на травні залози та центральну нервову систему. 

Настої плодів вживають при гастритах зі зниженою кислотністю, сечокам’яній хворобі, атеросклерозі, ниркових камінцях, подагрі, ревматизмі. Відвар плодів – полівітамінний та жовчогінний засіб; застосовують його при розладах травлення, захворюваннях жовчо – та сечовивідних шляхів, настоянку – при порушенні менструального циклу в клімактеричному періоді, сироп – при ожирінні.

Свіжий сік з ягід рекомендують при гіпертонічній хворобі, запаленні жовчного міхура як жовчогінне; корисно його вживати при наявності камінців у нирках і сечовому міхурі, циститі.

Горобину радять вживати разом з шипшиною та кропивою. 

Настій ягід у давнину вживали при злоякісних пухлинах як болетамувальний засіб. У державах Західної Європи плоди використовують при захворюваннях печінки, нирок, діареї, ревматизмі, порушенні обміну речовин, гіповітамінозах, кашлюку, захворюваннях горла, глаукомі; зовнішньо – для загоювання ран.  

Австрійська медицина плоди використовує при проносах, гастриті та ревматизмі. 

Масу з ягід народна медицина радить для видалення бородавок, а також місцево на гемороїдальні вузли. 

*Настій або відвар готують з 1 ст. ложки ягід, узятих на склянку води, кип’ятять на малому вогні 10 хв, охолоджують; приймають по 1 ст. ложці 3 – 4 рази на день як сечогінний засіб та для регулювання діяльності органів травлення. 

*Свіжий сік плодів горобини: на чверть склянки соку додати половину ч. ложки меду. Вживати свіжоприготованим 2 – 3 рази на день.  

*Настій суміші ягід горобини та шипшини (у рівному співвідношенні, по половині ст. ложки) на 2 склянках води приймають по чверті склянки 2 – 3 рази на день.  

Плоди горобини звичайної входять до складу смачного і корисного плодово-ягідного чаю для щоденного вжитку виробництва СВК «Антеа» “Вітамінний заряд”.