Бузина чорна

Бузина чорна

Свіжі плоди і сік бузини чорної – потогінний, відхаркуючий та загальнозміцнюючий засіб. Уживають їх при цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунка, гепатиті, респіраторних інфекціях, невралгіях, ревматизмі, ішіасі, радикулітах, деяких дерматозах, атеросклерозі. Сік плодів радять при імпотенції.

Сечогінні властивості мають усі частини бузини чорної; потогінні й протизапальні — кора, листя, квітки, плоди. Плоди мають послаблюючі властивості.

Настій сушених ягід сприяє випорожненню кишечника, поліпшує жовчовиділення, посилює діурез. Із сушених ягід готують киселі, які вживають як послаблюючий засіб.  

Згущений відвар застосовують при болю після видалення зуба, ішіасі, мігрені.   

Зварені з медом ягоди корисні при розумовій перевтомі. 

*Настій сушених плодів (столова ложка сировини на 200 мл окропу) по чверті склянки 3—4 рази на день.

*Відвар (кисіль) плодів: 1 ст. ложку подрібненої сировини заливають склянкою води, кип’ятять на малому вогні 10 хв, охолоджують. П’ють дрібними ковтками по півсклянки 2 – 3 рази протягом доби.

Плоди бузини чорної входять до складу смачного і корисного плодово-ягідного чаю для щоденного вжитку виробництва СВК «Антеа» “Вітамінний заряд”.