Шипшина

Шипшина

Ще 2,5 тис. років тому Гіппократ писав, що шипшина є добрим протизапальним засобом. Великий Авіценна понад тисячоліття тому описував шипшину як цілющу рослину  при найрізноманітніших захворюваннях.

Необхідно відзначити, що люди котрі постійно (з невеликими перервами) приймають настій плодів шипшини, відчувають себе набагато краще. Вони рідше хворіють, у них зростає працездатність. 

Плоди шипшини використовуються науковою медициною як протискорбутний засіб.

Полівітамінний чай з плодів шипшини має тонізуючу, загальнозміцнюючу, протизапальну, жарознижуючу, сечогінну, жовчогінну, кровотворну та регенеруючу дію. Чай позитивно впливає на центральну нервову систему, серце, легені, шлунково – кишковий тракт, ендокринні органи. 

Застосування настою плодів шипшини знижує та стабілізує рівень глюкози в крові у діабетиків. Плоди знижують вміст холестерину в крові, сповільнюють відкладання атеросклеротичних бляшок у кровоносних судинах. Вміст вітаміну Р сприяє зменшенню ламкості капілярів, допомагає використанню аскорбінової кислоти організмом. 

Плоди у формі відвару використовують при анемії, затримці води в організмі, наявності піску та каменів у сечових шляхах, циститах, нефритах, жовчнокам’яній хворобі, маткових кровотечах, діареї, шлункових коліках, виснаженні організму, для нормального зростання кісток при переломах, покращення кровотворної функції кісткового мозку та обміну речовин, як адаптоген при інфекційних хворобах, а зовнішньо – при опіках та ранах. Корисні вони й при бронхіальній астмі, катаракті, деяких інших очних захворюваннях. Шипшина також сприяє лікуванню простатиту.

Лікарські засоби з плодів шипшини стимулюють процеси обміну речовин, підвищують стійкість організму до деяких інфекційних хвороб і працездатність при розумовій та фізичній перевтомі.  Сироп “Холосас” вживають при холециститі та гепатиті. Олію насінин шипшини використовують зовнішньо при тріщинах сосків, пролежнях, дерматозах, трофічних виразках гомілки.

Настій шипшини – ефективний засіб при хронічних анацидних та ахілійних формах гастриту. Пектини захищають слизову оболонку кишок, знімають запалення, сповільнюють перистальтику, виводять радіонукліди. 

Професор Ліпкан Г.М. рекомендує при застуді та головному болі міцний зелений чай (кип’ятити потрібно 60 хвилин) з екстрактом шипшини (холосасом, сиропом) замість цукру. 

Представники роду шипшина – полівітамінні рослини з високим вмістом у плодах вітамінів С, Р, К1, В2, Е, каротиноїдів (серед останніх і лікопін). Рослини роду містять також флавоноїди, дубильні речовини, макро – і мікроелементи (залізо, мідь), ситостерин, жирні кислоти, зокрема ліноленову, пектини, органічні кислоти. До складу жирної олії насіння входить олеїнова кислота, токофероли, каротиноїди.  

Шипшини – рекордсмени за вмістом вітаміну С серед усіх рослин. Плоди видів секції Сinnamomeae містять значну кількість аскорбінової кислоти (корична – до 14%, зморшкувата – до 6%), у плодах секції Caninae вміст її не перевищує 1%.

*Використовують при захворюваннях печінки, гіповітамінозах: 1 ст. ложку цілих плодів шипшини (попередньо швидко вимитих) заливають 2 склянками окропу, накривають кришкою та кип’ятять протягом 10 хв, потім відвар у шільно закритому посуді переносять у темне місце, де настоюють 22 – 24 год, після чого проціджують через густу тканину і приймають по півсклянки 2 – 3 рази на день перед їдою.  

*1 пучка потовчених на порошок плодів (і квіток) шипшини на склянку гарячої води. Настоюють 15 – 20 хв. Приймають по 1 ст. ложці 3 рази на день.  

*При гастриті зі зниженою секреторною функцією ефективний настій з 3 ст. ложок плодів шипшини на 1 л води – по півсклянки 3 рази на день.  

*Рецепт “шипшинового вина”: готується з 500 г подрібнених сухих плодів шипшини або з 1 кг свіжих, 500 г цукру та 5 л води. Настоюють протягом 6 днів. Отриману рідину п’ють замість води.  

Плоди шипшини входять до складу смачного і корисного плодово-ягідного чаю для щоденного вжитку виробництва СВК «Антеа» “Вітамінний заряд”.