Чорна смородина

Чорна смородина

Плоди чорної смородини – полівітамінний засіб, що містить вітаміни С, Р, Е, А, В; пектини, цукри, органічні  кислоти, флавоноїди.

У науковій медицині використовуються листя та плоди, завдяки сечогінним, потогінним, протимікробним, капілярозміцнюючим, тонізуючим та імуностимулюючим властивостям. Сушені або свіжі плоди корисно вживати при гіпохромній анемії, пародонтозі, захворюваннях шлунково – кишкового тракту, аритміях, гіпертонії, застудних та інфекційних хворобах.

Всі частини чорної смородини застосовують в народній медицині як сечогінне при захворюваннях нирок та сечовивідних шляхів, потогінне і протизапальне при респіраторних інфекціях, бронхіті, кашлюку. 

Настоянка листя, плодів, кори гілок вживається при подагрі, як полівітамінний та протискорбутний засіб. Настій з гілок, плоди та сік – при головному болі. 

Зовнішньо відвар та настоянка використовують при дерматитах, ексудативному діатезі, венеричних та очних хворобах. 

Настоянка на вині бруньок та плодів діє тонізуюче при захворюваннях серця. Відвар, настій та сік листя й плодів радять при захворюваннях шлунково – кишкового тракту, діареї, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі. 

*Відвар : півтора ст. ложки ягід чорної смородини на склянці окропу, кип’ятять на слабкому вогні 10 хв, охолоджують. Вживають по півсклянки 3 рази на день.  

*Свіжий сік плодів чорної смородини п’ють при гастритах зі зниженою кислотністю – по чверті склянки 3 рази на день.  

*Сік плодів з медом (у співвідношенні 3:1) приймають при застудних захворюваннях, кашлі, захриплості – по 2 ст. ложки 3 – 4 рази на день.

Плоди чорної смородини входять до складу смачного і корисного плодово-ягідного чаю для щоденного вжитку виробництва СВК «Антеа» “Вітамінний заряд”.