Коли і як слід збирати лікарські рослини?

Коли і як слід збирати лікарські рослини?

Доброякісність лікарської рослинної сировини в основному залежить від дотримання термінів заготівлі, оптимальної технології збору і умов сушіння.

Лікарські рослини збирають в такі періоди вегетації, коли в них накопичується максимальна кількість діючих речовин. Експериментально доведено, що в надземних частинах рослини вміст біологічно активних речовин досягає максимуму в період цвітіння і на початку плодоношення, у плодах – у період повного дозрівання, коренях – після відмирання надземної частини рослини, корі –  впродовж весняного руху соку.

Надземні частини рослини слід збирати тільки в суху погоду, в середині дня, коли рослини обсохнуть від роси. Підземні частини можна викопувати і у вологу погоду: їх однаково доводиться перед сушінням мити.

Не слід збирати дуже запилені або чим-небудь забруднені рослини, поблизу шосе та залізничних колій, а також пошкоджені комахами, іржею або грибковими захворюваннями.

Зібрані листки, квітки, ягоди тощо рекомендується укладати в кошики якомога пухкіше; кору та корені складають у мішки, але не щільно, щоб уникнути самозігрівання вологої маси. Сировину не можна залишати на ніч у принесеній тарі або купках – це призводить до руйнування діючих речовин. Якщо з якихось причин сушіння затримується, сировину слід розсипати тонким шаром на дошках, у захищеному від дощу і роси приміщенні. В такому вигляді її можна зберігати не більше 10-12 год. 

Для медичних потреб кору збирають тільки з молодих гілок; кору старих гілок і стовбурів, вкриту товстим корковим шаром мертвої тканини, не заготовляють. Бажано кору і бруньки заготовляти із зрубаних, зрізаних або спиляних гілок на лісосіках, а не з дерев та чагарників, які ще ростуть.

БРУНЬКИ збирають рано навесні, коли вони набубнявіли, але ще не луснули. Збирають по-різному: зі сосновими бруньками зрізають 2 – 3 мм пагонів попереднього року; березові бруньки звичайно збирають під час заготівлі віників, обдираючи гілки. Перед сушінням видаляють сторонні домішки і бруньки, що почали розпускатися. 

КОРУ збирають з молодих гілок навесні, у квітні-травні, в період весняного соковиділення, коли вона легко відокремлюється. Треба мати ніж з дуже гострим кінцем, за допомогою якого роблять кілька поперечних надрізів на відстані 20-30 см і 2-3 повздовжніх, після чого кору відтягують у напрямку нижнього надрізу, не доводячи до нього і залишають на деякий час для підв’ялювання, після чого здирають. На здертій корі не повинна залишатися деревина. З гілок, уражених лишайниками або наростами, кору не слід збирати.

ЛИСТКИ обережно зривають вручну перед початком або під час цвітіння рослини до в’янення квіток, на початку плодоносіння, не порушуючи росту рослини. При заготівлі листків з дикорослих багаторічних рослин частину їх слід залишати, щоб рослина не загинула. Листки повинні бути чистими, неушкодженими, зеленими. Іноді їх знімають з попередньо висушеної рослини. 

КВІТКИ збирають залежно від періоду цвітіння, але частіше на початку його, запобігаючи розпаданню квітки або суцвіття. У більшості рослин квітки обривають вручну; інколи збирають цілі суцвіття, після сушіння протирають їх крізь сито, звільняють від квітконіжок (наприклад, у бузини).

ПЛОДИ, НАСІННЯ збирають дозрілими. Соковиті плоди збирають вручну, без плодоніжок, рано-вранці або ввечері. Збирати плоди краще в кошики, зсередини обшиті мішковиною, оскільки плоди, зібрані в миску, швидко псуються. Між шарами можна класти гілочки з листками. Очищене від пилу та домішок насіння трохи підсушують на повітрі. Ягоди обліпихи або шишкоягоди ялівцю збирають, обтрушуючи гілки. Плоди шипшини зривають разом із залишками чашолистків, які легко відокремлюються після висушування. Зіпсуті та ушкоджені плоди збирати не слід. 

ПІДЗЕМНІ ОРГАНИ можна викопувати навесні, та краще восени (у південних районах дещо раніше), коли надземні частини починають в’янути, але впізнати потрібний вид ще можна. Перевага осіннього збирання в тому, що восени підземні органи більші, завдяки накопиченню в них за літній період крохмалю та інших цінних речовин. Крім того, при осінньому збиранні опале насіння дає можливість природного відновлення заростей. У радіусі 10-15 см від стебла рослину обкопують, поглиблюючи лопатку – копалку в грунт таким чином, щоб не підрізати корені та кореневища; потім вивертають їх разом із грунтом, старанно очищують від залишків землі та промивають у проточній воді. Корені краще промивати в кошиках, ящиках. Товсті корені розсікають на кілька частин.